De Provence heeft een unieke keuken die de mediterrane geschiedenis en de frequente uitwisseling van culturen weerspiegelt. Dit is een regio waar olijven worden verbouwd en er zijn veel variëteiten, variërend van de kleine pindaformaat Niçois-olijven tot de grote Bouteillan- of Aups-olijven. Naast olie worden olijven ook gegeten als smeersels, hetzij alleen ( Olivade ) of gemengd met kappertjes ( Tapenade ). Veel producenten bieden rondleidingen aan in hun boomgaarden; dit kunnen kleine percelen zijn, maar sommige bevinden zich op het terrein van echte kastelen.

Hoewel veel producten overal in de regio te vinden zijn, zijn sommige het beste te proeven in bepaalde gebieden. Laat het bekend zijn dat ondanks de overvloed aan inheemse gerechten in de regio, de Provence een zeer populaire pizzeriacultuur heeft. Oké, nu die aankondiging uit de weg is, laten we doorgaan naar wat echte Provençaalse gerechtenǃ

Aan de kust is het meeste eten gebaseerd op vis, waarbij sardines en ansjovis het populairst zijn. Voor Engelstaligen zijn de twee bekendste gerechten van de regio natuurlijk bouillabaisse , een visstoofpot vol kruiden en specerijen, en de beroemde salade niçoise , een tonijnsalade met eieren, ansjovis, tomaten, sperziebonen en zwarte olijven. Hoewel het proeven van beide een must is, zijn andere minder bekende maar even smakelijke gerechten anchoiade , een aperitiefspread op basis van ansjovis, knoflook- aioli en een specialiteit uit Marseille: gegrilde sardines. Een andere heerlijke Provençaalse specialiteit is de hartige soupe de poissons , die is gemaakt op basis van tomaten, ui, knoflook en kruiden en vaak wordt geserveerd met croutons, geraspte gruyèrekaas en een zeer pittige aioli.

In de heuvels is ratatouille het bekendste en meest geliefde gerecht , dat in het echt nog lekkerder is dan uit een bepaalde Pixar-film blijkt. Hoewel het maar een simpele groentestoofpot is en bovendien een boerengerecht, is ratatouille een heel bijzondere mix van verse courgette (USː courgette), champignons, aubergine (USː aubergine), paprika, tomaten en ui, maar ook knoflook en Provençaalse pepers. kruiden. In het seizoen kunt u ook genieten van gevulde groenten ( farcis ) die typisch zijn voor de rustieke keuken. Als de gedachte aan al die groenten je misselijk maakt, dan is er hier eentje voor de carnivoren. Daube is een heerlijke stoofpot van rundvlees, vaak gemengd met olijven.

Als dessert mag de tropézienne cake niet ontbreken. Deze luchtige biscuit zal je heerlijk afkoelen in de zomerse hel. Aan het andere eind van het jaar kun je een uniek kerstritueel meemaken waar puddingliefhebbers van zullen watertandenː aan het einde van de kerstmaaltijd worden er maar liefst dertien desserts geserveerdǃ Welke dertien precies is een veelbesproken vraag (discussie is een van de favoriete bezigheden van de Provençaalse bevolking). Ondanks de onenigheid is er een officiële lijst opgesteld die het volgende omvat: pompe à huile , de zogenaamde “vier bedelaars” (noten, gedroogde vijgen, amandelen en rozijnen), dadels, appels, peren, watermeloen, druiven, zowel zwarte als witte nougat en sorbet.